In de Lucas Munichstraat, op een steenworp van het station Gent-Dampoort, staat een gebouw dat een inspiratie kan vormen voor al wie op een slimme manier ruimte wil creëren. Decennialang was het een appartementsgebouw van drie verdiepingen, maar om in te kunnen spelen op de vraag naar grotere woningen wilde projectontwikkelaar Valyou het uitbreiden.
Valyou specialiseert zich in het opwaarderen van gebouwen in een stedelijke omgeving. Om steden voor alle leeftijden leefbaar te houden, betekent dat vaak dat bestaande gebouwen aangepast moeten worden aan de hedendaagse verwachtingen. Het gebouw in de Lucas Munichstraat bestond bijvoorbeeld uit 4 kleine appartementen, die Valyou wilde omvormen tot twee appartementen van dezelfde grootte en 2 duplex appartementen. De oplossing? Een houten optopping.
Op advies van de architect en ingenieur werd gekozen om een extra bouwlaag in houtbouw toe te voegen. Zo kon de projectontwikkelaar een extra verdieping realiseren zonder in de bestaande structuur in te moeten grijpen. Dankzij onze jarenlange kennis op vlak van houtbouw en optoppingen was Woema de geknipte partij om het bouwteam te ontzorgen.
“Houtbouw was nieuw voor ons, maar bij Woema vonden we de geknipte experts. In dit project was snelheid cruciaal, en Woema is erin geslaagd om de planning van a tot z goed op te volgen. De projectleider is een man van zijn woord, waardoor we een zeer vlotte samenwerking hadden.” – Sammy, Valyou
Wij gingen samen met het team van Valyou na hoe hun initiële voorstel bijgestuurd kon worden om zo efficiënt mogelijk te bouwen, en voerden vervolgens nieuwe stabiliteitsstudies uit. Nadien stelden we ook een herwerkte budgetraming voor deze optopping op.
Waarom houtbouw?
Dat we deze optopping in houtbouw uitvoerden heeft heel wat voordelen. Door met een prefabconstructie in CLT te werken kon de overlast in de straat tot een minimum worden teruggedrongen, en doordat je bij houtbouw geen tijd hoeft te voorzien om cement of beton te laten drogen kan het bouwproces een stuk sneller verlopen. Die snelheid was belangrijk, want het ging om een gesloten bebouwing tussen twee huizen. Door alles op twee weken af te breken en de optopping te bouwen konden we het risico op waterschade beperken.
We braken de bestaande dakstructuur af, en legden CLT-platen die direct als afwerking voor de verdieping dienden. Door de optopping zijn twee eerder kleine appartementen veranderd in twee ruime duplexen. In het project gebruikten we de wanden als liggers, waardoor we de draagbalken in de wanden konden verwerken.